EDM stroji

Elektro erozijska obdelava je način obdelave prvenstveno namenjen za obdelavo trdih materialov ali tistih katerih obdelava bi bila zelo težka s tradicionalnimi metodami obdelave. S pomočjo EDM stroja za žično erozijo lahko proizvajamo kalupe za vbrizgavanje in stiskanje, profile in drugo. Stroj za žično erozijo omogoča masovno proizvodnjo na področju preoblikovanja kovin in plastičnih izdelkov, brez njega pa si teh postopkov skoraj ni moč predstavljati.

Potopna erozija (ali angleško Electric Discharge Machine – EDM) je tehnologija obdelave kovin, kjer elektroda v obdelovanec erodira svojo obliko. Potopno elektro erozijski stroji se uporabljajo za izdelavo 3D-oblik. Bolj pomemben in razširjen način obdelave pa je žična elektro erozijska obdelava (rezanje). Na ta način se lahko natančno obdelujejo tudi visoki kosi.

Prebijalni stroji so namenjeni obdelovanju kovin z razdvajanjem. Prebijalni EDM stroji so eni osrednjih strojev v industriji, ki so še posebno primerni za proizvodnjo velikih količin delov s tankimi stranicami. Za delo s prebijalnimi stroji so najbolj primerni tanki materiali, saj se obdelovanci pridobivajo z rezanjem in razdvajanjem surovih materialov. EDM prebijalni stroji so zelo močni in robustni industrijski stroji.

Žični EDM stroji

Žična erozija je tehnologija obdelave kovin, kjer žica (debeline od 0,1 do 0,3 mm, ki je navadno iz medenine), potopljena v dielektriku erodira trde, toplotno obdelane obdelovance. Žična erozija se izvaja s pomočjo žično erozijskih strojev. Žično erozijski stroj je industrijski stroj, ki se uporablja za rezanje zelo natančnih oblik in struktur na kovinskih ploščah. 

V naši ponudbi lahko najdete dva proizvajalca žičnih EDM strojev, in sicer sta to Excetek in Fanuc. Omenjeni stroji za žično erozijo omogočajo ekonomično rezanje kovine za zelo občutljive komponente. Žično erozijski stroji Excetek ponujajo rešitve za obdelavo večjih obdelovancev, v naši ponudbi pa boste našli Excetek V2000, največji EDM stroj za žično erozijo, ki je narejen za posebne industrijske rešitve. Žični EDM stroj Fanuc je najbolj zastopan stroj na našem tržišču. S svojo vsestranskostjo vam omogoča uporabo v različnih delih proizvodnje.

Potopni EDM stroji

Postopek potopne erozije je enostaven, poteka pa tako, da je obdelovanec potopljen v dielektriku (navadno je to namensko olje). Elektroda in obdelovanec sta povezana z izvorom moči, ta pa med njima ustvari električni potencial. Ko se elektroda približa obdelovancu na kritično razdaljo, med njima preskoči iskra, oba se razelektrita, iskra pa povzroči mikroskopsko kavitacijo na obdelovancu – to je odvzem materiala.

Potopni EDM stroji se uporabljajo za obdelavo vseh elektro prevodnih materialov, za izdelavo kompleksnih gravur in oblik, za obdelavo trdih materialov, za izdelovanje orodja, matric itd. ter za doseganje visoke natančnosti izdelave. V naši ponudbi lahko najdete kakovostne potopne EDM stroje in sicer dveh proizvajalcev Excetek in Zimmer & Kreim

Potopni EDM stroji Zimmer & Kreim 

Potopni EDM stroji Zimmer & Kreim so stabilni, natančni in kakovostni stroji za potopno erozijo, ki so preprosti za programiranje, postopek pa je izpeljan brez napak.
Z imenom “genij”, stroji Zimmer & Kreim dokazujejo ne samo inteligence sistema za nadzor stroja, temveč tudi stabilnost osnovno strukturo, visoko natančnost in očarljivo preprosto programiranje.

Potopni EDM stroji Excetek 

Excetek zagotavlja odlične WEDM tehnološke rešitve.
Njihovi produkti ponujajo velik razpon možnosti glede na zahteve njihovih kupcev.

Prebijalni EDM stroji

Naša ponudba EDM prebijalnih strojev zajema kakovostne prebijalne stroje proizvajalca Maxsee in Excetek. Omenjeni proizvajalec ponuja različne modele, ustvarja popolne funkcije in integracije z najnovejšo tehnologijo, ki izpolnjujejo ali celo presegajo vsa vaša pričakovanja. Najbolj pomembni prioriteti podjetja Maxsee sta kakovost in visoka zmogljivost prebijalnega stroja.  

Ponuja različne modele, ustvarja popolne funkcije in integracijo z najnovejšo tehnologijo, ki izpolnjujejo ali celo presegajo vsa vaša pričakovanja. Kakovost in visoka zmogljivost stroja je najpomembnejša prioriteta podjetja.

EDM stroje za vrtanje majhnih lukenj so začeli izdelovati od leta 2006 in zagotavljajo splošno uporabo na trgu. Zagotavljajo standardne specifikacije in funkcije od začetka proizvodnje EDM za vrtanje. Zaradi trenutne tehnologije in zahtev Excetek ekipa za raziskave in razvoj, zagotavlja različne funkcije načina za uporabo strank. Funkcije aplikacije v napravi zagotavljajo uporabniku prijazen vmesnik, ki ga je razvila njihova skupina za raziskave in razvoj. Ponujajo različne velikosti strojev glede na zahteve kupcev po vsem svetu.

EDM stroji

FANUC α-C400iC

EXCETEK HD400C

FANUC α-C600iC

FANUC α-C800iC

EXCETEK V1060

EXCETEK V1280

Z&K GENIUS 602

Z&K GENIUS 750 NOVA

Z&K GENIUS 1000

EXCETEK ED600C

MAXSEE DZNC S-36

MAXSEE CNC S-36

EXCETEK HD35Z